Sosyal Medya

Coğrafyamız

AkdenizÂ’e inmemizi Amerika istedi

Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin Amerika ile olan kirli ilişkileri bir bir ortaya dökülüyor...



Suriye’de bir süre PYD/PKK’nın paravan kuruluÅŸu SDG’nin sözcülüğünü yaptıktan sonra kaçan Talal Silo, terör örgütünün “Akdeniz’e çıkış projesi” için “O bir proje deÄŸil, ABD bize söz verdi” dedi. Silo, ABD’li bir istihbarat yöneticisinin kendilerine, “kalıcı” olabilmek için karadan Akdeniz’e ulaÅŸmak gerektiÄŸi telkininde bulunduÄŸunu da açıkladı.

Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin Amerika ile olan kirli iliÅŸkileri bir bir ortaya dökülüyor... Amerika’nın çıkarları için bölgede maÅŸa olarak kullandığı örgütü Akdeniz’e inme konusunda nasıl yönlendirdiÄŸini Talal Silo anlattı. Bir süre PYD/PKK’nın paravan kuruluÅŸu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) sözcülüğünü yaptıktan sonra kaçan Silo, AA’ya verdiÄŸi röportajda örgütün ABD vasıtasıyla “Akdeniz’e çıkış projesi”ni hayata geçirmeye çalıştığını söyledi. 

PYD/PKK’nın Suriye’nin kuzeyinden Akdeniz’e çıkacağı bir hakimiyet koridoru projesinden bahsediliyor. Ziyaretler ve görüşmelerde Amerikalı yetkililerin tutumunu öğrenme ÅŸansınız oldu mu?

Proje deÄŸil, bir sözdü. ABD istihbarat yöneticisiyle görüştük. Bize dedi ki “EÄŸer siz Deyrizor’a yönelirseniz, ABD de SDG ve Suriye Demokratik Meclisi’ne, denize doÄŸru bir nokta saÄŸlama konusunda gereken desteÄŸi verir.” Bunun için söz verdi. Ancak ÅŸu anda Deyrizor’u alma operasyonu baÅŸarısız oldu. Asıl mesele köylerin ya da petrol sahalarının alınması deÄŸil. Åžahin Cilo ve SDG’ye (Akdeniz’e çıkış için) söz verildi. Ben de oradaydım. Bu (Deyrizor) operasyon baÅŸarıyla sonuçlansaydı, ABD belki SDG için denize doÄŸru bir koridor açmaya çalışacaktı. (ABD’li istihbaratçı) “Böyle bir oluÅŸumun denize bir eriÅŸimi olmazsa, bir geleceÄŸinin olması mümkün deÄŸil” dedi. Kürdistan ve Erbil konusunu örnek gösterdi. Kürdistan’ın denize açılan bir noktası yok. Dolayısıyla diÄŸer tarafları her zaman razı etmek durumunda. Yoksa petrolü nereden ihraç edecek. Mecbur bir noktası olacak, bir liman gibi. ABD tarafı bu konuda söz verdi. Ama sanırım planlandığı gibi gitmedi. 

Türk ordusu, 25 Nisan’da Karaçok’ta YPG hedeflerini vurdu. Orda YPG’nin ne tür unsurları vardı?

Karaçok, YPG’nin silah depoları ile para kasasının bulunduÄŸu üstür. Bahoz Erdal ile Åžahin Cilo oralarda kalıyordu. Åžahin Cilo’ya ölü sayısının bu kadar fazla olmasına ÅŸaşırdığımı söyledim. O da “Türkiye güvenlik ihlali yaptı” dedi.

YPG, silah deposu sorununu nasıl halletti?

Ağır silah ve mühimmatlar Hemin’e teslim ediliyordu. Hemin de bunları depolara bırakıyordu. Türkiye, Amerikalıların koruduÄŸu bu depoları hedef almadı. Birçok silah ve mühimmat Türkiye hedef almasın diye ABD’lilerin olduÄŸu (üslere) yerlere bırakılıyordu.

PKK, Afrin ile arasında baÄŸlantı olmayan doÄŸudaki alanların baÄŸlantısını nasıl saÄŸlıyor? 

Rejim, Halep’i alınca doÄŸrudan bir yol oluÅŸtu. Yol, Afrin’den çıkıp (rejim bölgesinden geçip) Halep’in dışından Münbiç’e uzanıyor. Güzergahı kullanmak için rejimden ya da Rus tarafından onay gerekiyor.

ABD, YPG’yi koruyan tavrı Afrin için de geçerli mi?

ABD, Afrin için hiçbir güvence vermedi. Hatta McGurk ile ilk görüşmemizde sordum. O zaman daha Afrin ile (doÄŸudaki alanların) hiçbir iletiÅŸim yolu yoktu. Ona Afrin’e desteÄŸi sordum. ABD yönetimi olarak Afrin’e destek vermeyeceklerini söyledi. “Afrin’dekiler baÅŸka bir destekçi istiyorsa arasın bulsun” dedi. “Ben de belki Rus tarafı olur” dedim. O da “Bizim için bir mani” yok dedi.

Türkiye’nin Afrin’e müdahalesi PKK’yı ne kadar endiÅŸelendiriyor?

Türkiye müdahale ederse kenti ele geçirebilirlerdi. Aslında Afrin’deki durum örgütün dışarıya gösterdiÄŸi gibi deÄŸil. Bundan dolayı çok korkuyorlardı. Mesele sadece Afrin’in düşmesi deÄŸildi. Türk güçlerinin kuzey kırsalını kesmesi, tüm (Akdeniz’e çıkış) projelerinin baÅŸarısızlığa uÄŸraması demekti. Çünkü Afrin’i projenin kalbi sayıyorlardı. Suriye rejimi, Afrin’de Türklerle herhangi bir temas durumunda Suriye bayrağı çekilmesini istedi. Ama rejim, bayrak asılan noktaların kendine devrini ÅŸart koÅŸtu. Kandil bunu reddetti. ABD’nin Türkiye’ye Afrin’i ele geçirmemesi için baskı yapacağına inanıyorlardı. ABD ise ÅŸu ana kadar cevap vermedi. ABD, Afrin’e destek vermeyeceÄŸini başından beri ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.